Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnega portala MojObrtnik. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Senegal

Priložnosti so v vseh dejavnostih

avgust 2024  |   Eva Mihelič

Senegal ponuja ogromno možnosti poslovnega povezovanja. Največ priložnosti je v lesni, gradbeni in predelovalni industriji ter v logistiki, turizmu in izobraževanju. Ideje so že kar stare, a so v zadnjih letih dobile tudi obliko in podporo obeh držav. Pripravljajo se sporazumi in tudi gospodarske delegacije, ki bodo Senegal in Slovenijo tesneje povezale. Prva se obeta že konec avgusta, ko bo skupina predstavnikov države, različnih inštitucij in podjetnikov iz Senegala obiskala sejem Agra v Gornji Radgoni, nato pa bodo obiskali še MOS v Celju.

Senegal WadeNamen tokratne delegacije iz Senegala, ki jo pripravljajo s pomočjo častnega konzula Republike Slovenije v Senegalu, je predstavitev možnosti in priložnosti za slovenske obrtnike in podjetnike v tej afriški državi. Idrissa Wade, senegalski podjetnik, ki že več kot deset let živi in deluje v Sloveniji, je povedal, da bodo delegacijo sestavljali ministra za kmetijstvo in okolje, predstavniki gospodarske zbornice, agencije za pogozdovanje in večji podjetniki. Predvidoma bodo ostali v Sloveniji še nekaj dni po sejmu, ko bo priložnost za dodatne pogovore ter obisk slovenskih podjetij in ogled dobrih praks v različnih panogah.

 

Podlage za sodelovanje so pripravljene

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije je z gospodarsko zbornico Senegala pred nekaj leti že podpisala sporazum o sodelovanju, tik pred podpisom pa je tudi takšen sporazum na državni ravni. Ta bo omogočil bolj aktivno, predvsem pa bolj enostavno izmenjavo med obema državama, tako blaga in storitev kot tudi delovne sile. »Glede na to, da je pri nas več kot 75 odstotkov prebivalcev mlajših od 30 let, Slovenija in nasploh vsa Evropa pa se sooča s staranjem prebivalstva in pomanjkanjem delovne sile, bi bila to lahko priložnost za omilitev tega problema. Imamo ogromno ljudi, ki so navajeni in pripravljeni delati, poleg tega pa tudi visoko izobražene mlade strokovnjake, ki bi prišli na delo v Slovenijo,« pove Idrissa Wade.

Tretji kanal za vzpostavitev sodelovanja predstavljajo različni projekti, ki tečejo tudi preko slovenskega Centra za mednarodno sodelovanje in razvoj. Že nekaj časa na ta način s Senegalom sodelujeta podjetji Roto (z napravami in izdelki za čiščenje in shranjevanje vode) in Adria power (z opremo za samooskrbne sončne elektrarne), projekt, ki je v pripravi pa vključuje obnovo šole za slepe in slabovidne. »To bo lepa priložnost za slovenska podjetja, saj bo potrebno po obnovi šolo tudi opremiti s pohištvom in vso drugo potrebno opremo in pripomočki, morda bi se dalo prenesti program izobraževanja oziroma slovenske dobre prakse na tem področju,« je prepričan naš sogovornik.

Lesarstvo, gradbeništvo, čebelarstvo …

Panoge, znotraj katerih je mogoče navezati poslovne stike, so res izjemno raznolike, največ zanimanja pa s strani Senegala kažejo za mizarstvo in predelavo lesa, gozdno gospodarstvo, gradbeništvo in čebelarstvo, področji, ki se šele odpirata, pa sta recikliranje plastike in predelava odpadkov.

»Na vseh področjih rabimo v prvi vrsti znanje, nove pristope, inovativno tehnologijo, stroje, opremo in ne nazadnje tudi surovino, na primer les. Zelo si želimo razvoja čebelarstva, saj imamo na jugu odlične razmere za to dejavnost, nimamo pa znanja in tehnologije, razmišljamo tudi o vzpostavitvi izobraževalnega čebelarskega centra. Številne priložnosti za sodelovanje predstavljajo tudi naši infrastrukturni projekti, ki jih je res veliko. Zadnja leta smo zgradili letališče, novo mesto v zaledju Dakarja, industrijske cone, digitalni park, pristanišče … Do leta 2035 bo teh še kar nekaj. Znanje bomo potrebovali tudi pri predelavi nafte in plina, ki smo jo našli pred desetimi leti,« našteva Idrissa Wade, ki je izpostavil še, da je Senegal tudi zanimiva turistična destinacija, ki je Slovenci še ne poznamo.

Senegal pristanišče

Zakaj Senegal?

V Senegalu od njegove osamosvojitve ni bilo niti enega državnega udara. Je mirna in stabilna država, kar zvišuje tudi stopnjo zaupanja investitorjev. Ker je primer dobre prakse razvoja na afriški celini, ima ugled in na račun dobrih projektov tudi dostop do virov financiranja. »Afriški trg je ogromen in je v razvoju, zato ni odveč poudariti, da je lahko Senegal vstopna točka. Imamo namreč enoten trg – podobno kot EU – ki ima 400 milijonov prebivalcev. Če začneš delati v Senegalu, lahko posluješ povsod. In najboljši način za pomoč Afriki je, da ji daš znanje in delo,« še poudari Idrissa Wade, za katerega je vzpostavljanje povezav med Slovenijo in Senegalom poslanstvo.

Prijavite se na e-novice,
obveščali vas bomo o novostih
PRIJAVA


©2017-2024 Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije. Vse pravice pridržane.